Mert... szeretem!

Spenótfőzelék vs. Pizza

Szeretném megosztani veletek egy felfedezésemet! Lehet, hogy nem is olyan nagy felfedezés, de számomra az volt a hagyományos sonkás, kukoricás, gombás, ananászos stb… variációk helyett.

Kis családomnak ebédre spenótfőzeléket főztem…

Ebben nincs is semmi rendkívüli, de gondoltam, hogy estére pizzával lepem meg őket. Viszont maradt egy adag spenótfőzelék az ebédből…  Mi lenne, ha keresztezném a pizzával??? Gondoltam egyet és összehoztam őket. (A spenót nem csak Popeye kedvence.)

Köszönet a képért freerepublic.com

Az eredmény? Számomra felülmúlhatatlan volt…

Kicsit hasonlított a közelünkben található pékség spenótos hasé ízvilágához, amit én nagyon szeretek. Nekem bejött.

Szóval először a spenótfőzelék receptjét osztanám meg, amit a Horváth Ilona szakácskönyvből lestem, de természetesen finomítottam rajta. Tehát:

Spenótfőzelék:

Hozzávalók:

– 1 csomag mirelit spenót (legközelebb fél kiló friss spenótot fogok használni)

– 3 evőkanál olaj

– 1 evőkanál liszt

– 3 dl főzőtejszín

– 1 gerezd fokhagyma

– mokkáskanálnyi só

Elkészítés:

Első lépésben pár órával hamarabb kiveszem a spenótot a fagyasztóból, hogy kiolvadjon. Aztán az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a felengedett spenótot, utána apránként hozzáöntöm a finom tejszínt, megsózom, és a fokhagymanyomón áttört fokhagymagerezdet is hozzáadom.Én addig főzöm amíg elkezd “puffogni”. Úgy gondolom elég egyszerű a spenótfőzelék, pikk-pakk megvan és estére, vagy másnapra, pizzafeltét is lehet belőle.

A pizzatésztám is nagyon egyszerű, sok évi kísérletezés kellett hozzá, hogy megtaláljam az “igazit”. Ami fontos, hogy az igazi pizzatészta nem tartalmazhat sem tojást, sem tejet… Nekem egy adag pizzatészta a kerek pizzasütő lapon, vagy a szilikonos lapon így alakul:

Pizzatészta:

Hozzávalók:

– 25 dkg liszt

– fél kocka élesztő

– 2 teáskanál cukor

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 teáskanál só

– 150 ml víz

Elkészítés, ahogy én szoktam:

Egy kis tálkába rakom az élesztőt, a cukrot, vizet, olajat és összekeverem. A kelesztőtálamban kimérem a lisztet, hozzáadom a sót és elkeverem a lisztben.

Alapaanyagok...

Alapanyagok…

A kis tálka tartalmát hozzáöntöm a liszthez és az egészet összegyúrom.

Dagasztott tészta

Dagasztott tészta

Hagyom a kelesztőben megkelni és a tészta meg is van.

Kidagad akelesztőtálból

Kidagadt a kelesztőtálból 🙂

És most jön az egyesítés. Kinyújtom a pizzatésztát szép kerekre. Rákanalazok 4-5 evőkanálnyi fincsi spenótfőzeléket a kinyújtott tésztára, és elkenem szép egyenletesen a tésztán.

Kinyújtás után jöhet a díszítés

Kinyújtás után jöhet a díszítés

Aztán előkerül az elmaradhatatlan sajt is. Én szeretem a sok sajtot, így vastagon ráreszelem a sajtot a spenótfőzelékes pizzára és mehet is a sütőbe!

Sajttal bőven beszórva

Sajttal bőven beszórva…

Villanysütőben, alsó-felső sima sütésen és 250 fokon gyönyörűen megsül a pizzánk. Nem időre szoktam nézni (de nagyjából 10 perc), hanem amikor a sajt szépen megpirul a pizza tetején, akkor az igazi.

Ropogósra sült a pizzánk

Ropogósra sült a pizzánk.

Jó étvágyat kívánok!

Jó étvágyat!

Jó étvágyat!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!