Nem vagyok normális, hogy ilyen melegben bekapcsolom a sütőt, de ezért a finomságért megéri. Tuti mind a 10 ujjunkat megnyaljuk utána… 🙂
Gondolom sokan vagytok úgy, hogy sütnétek egy tepsi belül omlós, kívül ropogós csirkecombot. Szerencsére nagyon egyszerű, de a lényeg a sütés részleteiben rejlik.
Nem szaporítom a szót, mindjárt fogjunk is hozzá.
Hozzávalók:
– 6 egész csirkecomb
– 2 fej fokhagyma
– 2 fej vöröshagyma
– 20 dkg kenyérszalonna
– 2 dl sör
– sertés zsír a tepsi kikenéséhez
– só
Elkészítés:
1. Tudni kell, hogy a csirkecombon vannak apró “szőrszálak” ami nem igazán guszta, pláne ha megsül, így a gázlángon le szoktam égetni. Mikor ezzel megvagyunk, akkor jó alaposan megmosom a csirkecombokat. Aztán mindenhol jól besózom, se nem keveset se nem sokat. Én nagyjából egy púpos mokkáskanálnyi mennyiséget szoktam egy combra rakni.
2. Na és most elővesszük a tepsit, amit én úgy Istenigazából meg szoktam kenni, nem spórolok a zsírral. Itt nem lehet pipiskedve kikenni a tepsit. Aránylag vastagon kenjük be. Utána bele is lehet szép sorba fektetni a combokat, az előzőleg megpucolt fokhagymagerezdeket, a megpucolt, negyedbe vágott vöröshagymafejeket és a kockára vagy szeletre vágott szalonnát rá/köré rakom. Szépen elrendezem. (Még egy plusz, ha van parázskrumplink, akkor azt is rakhatunk köré. Persze ha még marad hely a tepsiben)
3. Előmelegítjük a sütőt (nekem villany van) és alsó-felső sütésre rakom 220 C -ra.
4. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan meglocsoljuk a sörrel. A sör, a sülteknek nagyon finom ízt ad, és a gyerekeknek is gond nélkül adhatjuk, mert kisül belőle az alkohol. De aki nem elég bátor, alkoholmentes verzióval is próbálkozhat. Így a munka nagy részével készen is vagyunk.
Most jön az egyik legfontosabb, hogy a tepsit betakarjuk alufóliával, ha lehet a szélei alá jól lehajtogatjuk, hogy ne jöjjön ki a gőz. Ez azért fontos, mert ha nem rakjuk rá, akkor szépen kiszárad a comb és ehetetlenül rágós, kemény lesz és nem omlós. Sok esetben láttam és hallottam ilyen történeteket. Kérdezik, hogy: “…de nekem miért nem sikerül, mit rontottam el?” Pontosan ezt.
5. Szépen berakjuk a tepsit a sütőbe és én legalább 2 órát hagyom. Minél puhábbra, és tutira átsüljön. Olyan kiábrándító, mikor eszi az ember a combot és látszik, hogy még sülhetett volna…
Na a fóliát leveszem 2 óra múlva és megnézem, hogy mennyi leve lett a sültünknek. Sajnos a mai húsok rengeteg levet engednek, így oda kell figyelni nagyon. Ha sok leve van, óvatosan kanalazzunk le annyit, hogy csak egy ujjnyi maradjon és locsolgassuk meg a combokat a tepsiben lévő szafttal. Aztán vissza a sütőbe. A sütő hőmérsékletét meg emeljük meg 250 C-ra, mert az már grill verzió, sőt az alsó-felső sütés helyett még a “nagy grill” fokozatra is szoktam kapcsolni. Így tuti jól megpirulnak a combok, de ne felejtsük el közben 5 percenként locsolgatni. Mikor már szimpatikusan megpirult a tepsink tartalma, akkor készen is vagyunk.
A fiam nagy kedvence a ropogós bőr, így ha a kedvében szeretnék járni, így csinálom.
Mikor kihűlt a megmaradt szaft, maradt még benne néhány fokhagymagerezd, akkor vacsira jöhet a karéj kenyér és tepsit magunk elé véve indulhat a “tunkolás”
Jó étvágyat!
Remélem jól sikerült. Szerintem Pataki-tálban is működik. Bár én még nem használtam soha. Várom a beszámolót 🙂
Koszonom a receptet, ki próbálom hétvégén anyós el jönnek… Pataki-talban merjen szerinted?